JAK JE TO S LÉČIVOU PAMPELIŠKOU?

In Bylinky, Květiny, Od čtenářů, Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Dobrý den všem. Zajímalo by mě, co všechno pampeliška obsahuje a k čemu ji lze používat.
Zatím jsem vyráběla pampeliškový med, přidávala mladé lístky do salátu i do polévky, s vnučkou pletla krásný zlatý věneček. Mohli byste o tomto „plevelu“ něco bližšího napsat? Děkuji B. Tebrová

PAMPELIŠKA (Taraxacum officinale) – der Löwenzahn, blowball, léontodon, pisciacane, diente de león, одуванчика, leontodon, pisfloroobsahuje velké množství vitamínů a minerálů (vitamín C, draslík, mangan, inulin, hořčiny, aminokyseliny, třísloviny, silice, karotenoidy…)
Používá se nejčastěji na výrobu chutného medu, vynikající je do jarních salátů a polévek, dobré je babiččino pampeliškové víno.
Můžeme však také vyzkoušet hořkou, ale zdravou ŠŤÁVU Z PAMPELIŠKY, která:
– čistí krev, pročišťuje celé tělo
– léčí chudokrevnost a hypovitaminózu, zvyšuje odolnost organismu
– pomáhá při únavě a celkové vyčerpanosti
– aktivuje ledviny, odstraňuje „kameny z močového ústrojí“, je močopudná
– snižuje hladinu cholesterolu, léčí hypoglykémii
– pomáhá při různých jaterních nemocech
– pomáhá při poruchách zažívání, zácpě
– snižuje vysoký krevní tlak
– hořká chuť pampelišky vyhání parazity
Zevně se ŠŤÁVA Z PAMPELIŠKY také používala na:
– odstranění pih a žlutých skvrn (mlékem se kdysi léčily i záněty očí)
– hemeroidy (obklady)
– akné, furunkulózu

Související články