CO MYSLÍTE, JE TO MOŘSKÁ CIBULE?

Dobrý den, už léta pěstuji mořskou cibuli, ale nedávno mi kamarádka řekla, že se tak tahle rostlina vůbec nejmenuje. Nemohli byste nám napsat, jak je to ve skutečnosti – fotografii posílám. Děkujeme Jana a Helena.

Na snímku je SNĚDEK OCASATÝ (Ornithogalum longibracteatum – dříve O. caudatum), kterému se skutečně také říká mořská cibule. Patří k hyacintovitým, pochází z jižní Afriky, kde jí období sucha pomáhá překonat právě velká cibule (může dosáhnout velikosti až 10 cm) a na sobě či ve svém okolí vytváří dceřiné cibulky.
Z cibule vyrůstají dlouhé zelené řemenovité listy (ty bývají dlouhé až 100 cm), mezi nimi se nejčastěji od května do srpna vytvoří klasovité květenství s vonnými kvítky bělavé barvy se zelenkavým středem.
Na pěstování není snědek nijak náročný – má rád přímé slunce, propustný substrát (použít můžeme speciální zeminu pro kaktusy smíchanou s rašelinou) a občasnou zálivku (trvalé přemokření rostlině škodí, ale pokud bychom delší dobu nezalévali, cibule se zatáhne). Pokud rostlina vytvoří pacibulky (kterými se dá jednoduše rozmnožovat), odstraníme je, aby se zbytečně nevysilovala.
Je částečně mrazuvzdorný (max. do -5 °C), přezimovat může i při pokojové teplotě – na jaře snědek přesadíme a po zmrzlících jej můžeme letnit na zahrádce, terase, balkonu…

V minulosti se pěstovala tato tzv. mořská cibule velmi hojně – naše babičky uměly ocenit její léčivé účinky podobně jako u proslulé Aloe vera).
Šťáva z listů je silně léčivá, je vyhledávána hlavně jako první pomoc při nachlazení a na nejrůznější poranění: řezné rány, pohmožděniny, odřeniny, popáleniny…
Uřízneme kousek listu a přiložíme na ránu (stačí i na dvě hodiny, nebo třeba přes noc).