COŽ TAKHLE ZKUSIT ŠPENÁT

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Zelenina, kterou můžeme vysévat na podzim, abychom brzy zjara sklízeli chutné zelené lístky. Vyséváme-li na jaře, počkáme si na něj měsíc maximálně 6 týdnů (tedy již koncem dubna). Špenát vysetý v dubnu můžeme sklízet počátkem června, můžeme ho sázet i v srpnu a pochutnávat si na něm v září až říjnu…

Špenát vyžaduje hlinitopísčitou půdu, která udrží vlhkost a kterou před výsevem ještě vylepšíme listovým hnojivem. Pozor v kyselých půdách se špenátu nedaří.
Semena sázíme do rýhy hluboké asi 4 cm (ve vzdálenosti od sebe asi 20 cm) a už při teplotě 2 °C nám semena vyklíčí (špenát je mrazuvzdorný).
Pokud půda neudrží vlhkost (je více písčitá a propustná), musíme rostlinky zalévat.
Jakmile má špenát vyvinutých minimálně 6 listů (dříve než začíná kvést), seřezáváme jeho listy asi 2,5 cm nad zemí. Pokud roste pomaleji, můžeme jej přihnojit a samozřejmě udržujeme záhon bez plevelu.
Špenát obsahuje cenné živiny: vitamín A (pomáhá unaveným očím), vitamín B (uklidňuje naše nervy), vitamín C (posiluje organismus, zvyšuje imunitu), vápník (potřebujeme na zdravé kosti i zuby), draslík (upravuje krevní tlak), železo (je vynikající na krvetvorbu).