JARNÍ ZELENINA NA BALKONĚ     

In Kalendář, Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví, Zelenina by walsla

Některé druhy zeleniny můžeme pěstovat i v nádobách na balkoně či na parapetu. Psali jsme o ředkvičkách, připomněli jsme asijskou mibunu a mizunu, dnes ještě vzpomeneme na další. Nejsou náročné, rostou rychle, nepotřebují velký prostor, daří se jim v každé půdě s dostatkem vláhy. Obsahují cenné látky, vhodně doplňují náš jídelníček.

LISTOVÝ SALÁTroste zpočátku pomalu, ale jakmile se vytvoří spleť tenkých kořínků, začne se záhonek či nádoba velmi rychle plnit hladkými, bublinkově zvlněnými listy. Jsou jemné, šťavnaté, sladké.
RUKOLA – je nenáročná salátová zelenina, kterou lze pěstovat kdekoliv a kdykoliv – samozřejmě i na zmiňovaném parapetu, balkonu či terase. Sklízet ji můžeme už za 40 dní a pochutnávat si na zeleném chutném salátu.
A ještě něco cizokrajného navíc:
KOMATSUNA – (říká se jí také hořčice čínská – listová) je podobně jako mibuna a mizuna jednoletá asijská listová zelenina. Své jméno získala díky pikantní hořčičné chuti.
Mladé masité listy, které sežízneme těsně u země, znovu obrážejí a my je využíváme ve studené kuchyni do salátů, ty starší pak tepelně upravujeme. Komatsuna obsahuje spoustu minerálních látek. Je to rostlina krátkého dne, což znamená, že ji pěstujeme hlavně na jaře a na podzim, během zimy pak v nádobách. Zatímco v létě je vegetační doba 20 až 35 dní, v zimě potřebuje 60 dní.

Related Post