CO JE RŮŽE Z JERICHA?

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Prosím, nemohli byste mi vysvětlit, co je růže z Jericha? Domníval jsem se, že je to popínavý keř, ale…

RŮŽE Z JERICHA neboli ZIMOLEZ (Lonicera caprifolium) anebo také KOZÍ LIST
je okrasný většinou opadavý liánovitý keř. Používá se na pokrytí svislých ploch (ploty, zdi), najdeme jej jak na zahrádkách, tak i v parcích. Svou oblibu si získal díky vonným květům a později i barevným plodům.
RŮŽE Z JERICHA anebo CHOULIVKA JERIŠSKÁ (Anastatica hierochuntica) (anastasis = vzkříšení a Hierochuntum = Jericho), známá také pod názvem růže či květina Panny Marie (rosa sanctae Mariae) je rostlina z písčitých pouští (Egypt, Arábie, Sýrie, Palestina, Jericho). S koncem dešťů končí i její vegetační období, usychá, stáčí se do klubíčka, a protože má jen slabý kořenový systém, stává se poutníkem pouště přenášeným větrem – stačí však jen nová vláha, aby se znovu zazelenala.
Jestliže si tedy růži z Jericha koupíme, na několik hodin ji ponořte do vody – a staneme se svědkem malého zázraku – suchá rostlinka se brzy rozvine a zazelená.
RŮŽE Z JERICHA se také říká rostlině pocházející ze suchých krajů Mexika a Texasu – je to PLAVUŇ z rodu VRANEČKŮ (Selaginella lepidophylla). Podobně jako choulivka je i vraneček bez vody suchý, stočený do růžice, která se však opět zazelená, dáme-li ji do vody.