JAK SE MANGOLD PŘIPRAVUJE?

Mangold je sice příbuzný červené řepy, ale jeho listy se připravují podobně jako špenát a úprava řapíku zase připomíná kuchyňskou přípravu chřestu.

Listy můžeme podávat v syrovém stavu, můžeme je však také dusit, vařit, zapékat anebo smažit.
Mladé křehké listy s jemnou chutí dosahující do 25 cm mají jemnou chuť a výborně se hodí k přípravě salátů.
Vyzrálé listy mangoldu jsou tuhé, chuťově výraznější, mírně nahořklé, a proto je lepší tepelné zpracování.
Připravujeme je na způsob špenátu a také je tak používáme – jako přílohu ke grilovaným pokrmům, nebo k pečeným masům i rybám, jako náplň bramborových knedlíků či amolet…
Řapíky mangoldu mají lehce ořechovou chuť, můžeme je podávat jako chřest a výborně chutnají s bešamelovou omáčkou.
Můžeme je také povařit v osolené vodě a pak zapékat (se sýrem, šunkou, s těstovinami, s brambory…).
Poznámky:
listy mangoldu rychle vadnou, proto bychom je měli připravovat vždy čerstvé
nikdy nekonzumujeme listy nažloutlé či napadené
v plátěném sáčku v chladničce mohou vydržet až 5 dní (ztrácí však přitom velké množství vitamínů i minerálních látek