POJĎME ZKUSIT PĚSTOVAT KOKEDAMU

Zdravím zahrádkáře, čtenáře i redakci. Ráda se podělím o vlastní zkušenosti s kokedamou, o které jste psali minule. Nebojte se, není to tak obtížné, jak se zprvu zdá. A. Mikešová

KOKEDAMA (někdy také KOKEBANA) se vyvinula postupně z bonsají – bonsaje dobře prokořeněné se vyjmuly z nádoby, umístily na vhodný podstavec a nechaly porůst mechem – takto upraveným se pak říkalo NEARAI.
Později už se rostlina i s balem ve tvaru koule po vynětí z nádoby obalila rovnou mechem a umístila buď na misku, nebo se zavěsila do prostoru.
Co potřebujeme?
vlhkomilná pokojová rostlina (např. sleziník, asparágus, maranta, pepřinec, syngonium atd.)
na substrát: japonský černý jíl ketotsuchi – dá se nahradit rašelinou (ale pozor: ne každá rostlina snáší kyselou reakci) + substrát pro pokojové rostliny + akadama (jílovitý substrát – jednak na povrchu bonsaje ukazuje podle svého zabarvení potřebu zalít rostlinu dle svého zbarvení, jednak je schopný udržovat v sobě vodu), (v poměru 4:2:3) +1 lžička zeolitu
trochu rašeliníku, kousky čistého zdravého mechu (třeba z lesa), provázek z umělého vlákna
Jak na to?
Smícháme všechny ingredience s menším množstvím vody (přidáváme pomalu a po troškách) do kompaktní hmoty, ze které vytvarujeme kouli.
Kořeny vybrané rostliny  opatrně zbavíme původního substrátu a zabalíme do rašeliníku, vložíme do připravené koule a znovu ji dotvarujeme.
Čerstvý mech postříkneme, aby byl tvárný a dobře přilnul k rašeliníku, obalíme kouli a opatrně přitiskneme.
Nakonec kokedamu pečlivě převážeme provázkem – zavěsíme ji, nebo položíme do misky.