INDIÁNI JÍ ŘÍKAJÍ „STEVE CAA-YUP“     

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Neodolala jsem a v zahradnictví jsem si koupila stévii, je prý zdravá a léčivá. Zjistila jsem ale, že nevím, jak se vlastně pěstuje, mohli byste mi prosím poradit? Přeji hezký den J. Holá.

STÉVIE SLADKA (Stevia rebaudiana) jinak také sladká tráva nebo medové lístky pochází z Jižní Ameriky, kde ji indiáni říkají steve caa-yup. Je to teplomilná rostlina, v tropech roste jako stálezelený hodně rozvětvený keř s bílými kvítky, v chladnějších oblastech ji pěstujeme spíše jako letničku, na záhonech nebo v nádobách.
V našich podmínkách dorůstá do výšky cca 30 cm (v tropických oblastech dosahuje až 188 cm).

substrát   hlinitopísčitý (pH 4,5 – 5)
světlo       je náročná na světlo
zálivka     potřebuje pravidelnou zálivku (povrch půdy můžeme chránit před vyschnutím třeba mulčem)
teplo         není mrazuvzdorná – nesvědčí jí ani přehřátí (přestává růst při 12 °C a při velké teplotě nad 40 °C uhyne)                  
škůdci      netrápí ji – chrání se sama svými sladkými látkami
sběr          nejlepší chuť mají mladé lístky, které se sklidí ještě před květem
množení   semenem, nejlépe však zelenými řízky, které poměrně dobře zakořeňují – odebereme si je začátkem léta (stačí 5 cm výhonky) – využijeme                    stimulátor růstu, šikmo zapíchneme do propustného substrátu – zakoření za 1 až 2 týdny
zimování můžeme se pokusit o přezimování (ne vždy se však setkáme s úspěchem) – květináč umístíme na světlém chladnějším místě (pěstujeme-li                      ji na záhonu, pak ji i s kořenovým balem vyjmeme a   vložíme do vhodné nádoby)

náš tip – nejlepší chuť mají mladé lístky, které se sklidí ještě před květem