MÉNĚ ZNÁMÉ BYLINY – ANDĚLIKA

Čerstvé bylinky v naší kuchyni? Samozřejmě!
Všichni známe bazalku, dobromysl, anebo rozmarýn či majoránku… Ale co třeba andělika, ptačinec či vratič.
Možná nás překvapí svou chutí a hlavně blahodárnými účinky.
ANDĚLIKA či DĚHEL LÉKAŘSKÝ (Archangelica officinalis) je velká dvou i víceletá rostlina a roste v teplých humózních půdách. Kvete v letních měsících, poznáme ji podle složených okolíků – z nichž každý obsahuje až 40 dalších menších okolíčků. Pokud byste ji chtěli zkusit pěstovat – semena se vysévají na podzim.
Všechny části této byliny mají silně aromatickou vůni a ostrou, nahořklou chuť.
Andělika pomáhá při nevolnosti i nechutenství, při potížích s trávením, má protikřečový účinek, zevně (ve formě masti) je vyhledávaná při revmatismu.
Obsahuje silice, hořčiny, třísloviny, ale také organické kyseliny, cukry atd.
Zralá semínka anděliky používáme na dochucení polévky, omáčky i salátu.
Pozor: máte-li potíže s ledvinami, anděliku raději nekonzumujte.