MÉNĚ ZNÁMÉ BYLINY – VRATIČ     

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Do české kuchyně patří samozřejmě i nejrůznější čerstvé bylinky…
A my je umíme využívat – ať už je to mírně nahořklá andělika, nebo hojně rozšířený křehký ptačinec.
Pomáhají dochucovat jídla a díky svým léčivým účinkům jsou vyhledávány v lidovém léčitelství.
Podobně je na tom i zajímavá bylina vratič.
VRATIČ OBECNÝ (Tanacetum vulgare) je vytrvalá bylina, která má charakteristické malé trubkovité květy žluté barvy. Roste na rumištích, okrajích cest, na náspech, u hřbitovních zdí, ale i na pasekách, loukách a v křovinách – je nenáročný, roste na slunci i v polostínu.
K léčení byl využíván již ve starém Řecku – pomáhal hlavně zevně při hojení ran, ve formě masti nebo v koupeli. Oblíben byl hlavně pro své antibiotické a protirevmatické účinky.
V kuchyni nachází své uplatnění na kořenění pokrmů z ryb, do nádivek i salátů.
S jeho používáním však musíme vzhledem postupovat jen velmi opatrně, protože vyvolává průjmy a zvracení.
Díky svému aroma odpuzuje hmyz (komáry, štěnice, roupy, sršně, moly…) – proto se využívá jako přírodní insekticid.