MOCHYNĚ? ANO! – ČTENÁŘI SE PTAJÍ  

In Bylinky, Květiny, Od čtenářů, Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Zajímavosti, Zdraví, Zelenina by walsla

Pěkný den, chci se zeptat na červenou mochyni, kterou se zdobí adventní věnce. Můžou se jíst plody z tohoto hezkého lampionku? Za odpověď vám děkuje Dana M.

MOCHYNĚ (Physalis) je příbuzná paprik, rajčat, brambor, nebo třeba baklažánů – patří totiž k lilkovitým. Existuje mnoho druhů této zajímavé rostliny (některé se dokonce řadí mezi halucinogenní) – nejznámější je ale mochyně židovská třešeň (P. alkekengi), dále m. peruánská (P. peruviana) a také m. lepkavá (P. ixocarpa).
Mochyně dorůstá do výšky kolem ½ metru, její jednoduché lodyhy nesou vejčité listy a nenápadný bělavý květ, upoutá nás však až koncem léta (září, říjen) svými dekorativními kalichy – podobné čínských lampionkům, které mají zpočátku zelenkavou, později oranžově červenou barvu a zůstávají na stoncích po celou zimu. Uvnitř ozdobné lucerničky se nachází bobule – žlutý, oranžový nebo červený plod.
Mochyně židovská třešeň (nebo také židovská či mořská višeň, liščí jablko, měchurky, nebo jednoduše lampionky …) se u nás pěstuje už dlouho, její červené lampionky se používají do suchých vazeb (plody však nejsou chutné).
Mochyně lepkavá má o dost větší bobuli než její příbuzné (asi 5 cm v průměru) – slupka zralých nažloutlých plodů (někdy mohou mít barvu modrou až fialovou) je lesklá, tuhá a lepkavá…
Mochyně peruánská (zvaná také například: třešeň Inků, třešeň Aztécká…) pochází z tropických oblastí jižní Ameriky.
Její plod je lesklá oranžová bobule, která obsahuje mnoho vitamínů, ale i železo, fosfor, vápník.… má močopudné účinky, zlepšuje metabolismus…
Chutná příjemně sladkokysele – můžeme si jej koupit v obchodech zabalený většinou v malé plastové krabičce. Můžeme jej jíst samotný, přidávat do ovocných salátů nebo jím zdobit sklenice. Mají více vitamínu C než citron, dají se z nich připravovat i marmelády, želé, čatní…

Související články