MOCHYNĚ? ANO! – ČTENÁŘI SE PTAJÍ  

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Pěkný den, chci se zeptat na červenou mochyni, kterou se zdobí adventní věnce. Můžou se jíst plody z tohoto hezkého lampionku? Za odpověď vám děkuje Dana M.

MOCHYNĚ (Physalis) je příbuzná paprik, rajčat, brambor, nebo třeba baklažánů – patří totiž k lilkovitým. Existuje mnoho druhů této zajímavé rostliny (některé se dokonce řadí mezi halucinogenní) – nejznámější je ale mochyně židovská třešeň (P. alkekengi), dále m. peruánská (P. peruviana) a také m. lepkavá (P. ixocarpa).
Mochyně dorůstá do výšky kolem ½ metru, její jednoduché lodyhy nesou vejčité listy a nenápadný bělavý květ, upoutá nás však až koncem léta (září, říjen) svými dekorativními kalichy – podobné čínských lampionkům, které mají zpočátku zelenkavou, později oranžově červenou barvu a zůstávají na stoncích po celou zimu. Uvnitř ozdobné lucerničky se nachází bobule – žlutý, oranžový nebo červený plod.
Mochyně židovská třešeň (nebo také židovská či mořská višeň, liščí jablko, měchurky, nebo jednoduše lampionky …) se u nás pěstuje už dlouho, její červené lampionky se používají do suchých vazeb (plody však nejsou chutné).
Mochyně lepkavá má o dost větší bobuli než její příbuzné (asi 5 cm v průměru) – slupka zralých nažloutlých plodů (někdy mohou mít barvu modrou až fialovou) je lesklá, tuhá a lepkavá…
Mochyně peruánská (zvaná také například: třešeň Inků, třešeň Aztécká…) pochází z tropických oblastí jižní Ameriky.
Její plod je lesklá oranžová bobule, která obsahuje mnoho vitamínů, ale i železo, fosfor, vápník.… má močopudné účinky, zlepšuje metabolismus…
Chutná příjemně sladkokysele – můžeme si jej koupit v obchodech zabalený většinou v malé plastové krabičce. Můžeme jej jíst samotný, přidávat do ovocných salátů nebo jím zdobit sklenice. Mají více vitamínu C než citron, dají se z nich připravovat i marmelády, želé, čatní…