NEOBVYKLÝ RECEPT – LEVANDULOVÝ CUKR

Na zahrádce nám voní levandule – nejvyšší čas voňavé kvítky ostříhat a rozhodnout se, co letos s nimi.
Svázat a sušit, aby se staly ozdobou našeho domova?
Vytvořit voňavé bylinkové sáčky, abychom mohli dobře usnout?
Vyrobit si sůl do koupele, abychom se v ní pak osvěžili?
Připravit si levandulovou pleťovou vodu, aby nás osvěžila?
A což zkusit výborný levandulový cukr!
Hodí se při přípravě těsta na nejrůznější moučníky, bábovky, cukroví, vynikající je ale i do ovocných salátů a třeba i dezertů, nebo do čaje.

Co potřebujeme
200 g cukru (moučka nebo krupice – nejlepší je ale hnědý přírodní), 1 lžička sušených rozdrcených levandulových květů
Jak na to
Výroba není složitá – stačí zvolit postup – pak už jen hotový příjemně vonící cukr uložíme do tmavé, suché špajzky – vydrží nám celý rok – a vhodný je i jako milý dárek.
1) cukr a sušené levandulové květy dáme do skleničky – uzavřeme a postavíme na suché a tmavé místo – abychom získali voňavý levandulový cukr, občas protřepeme a počkáme alespoň 7 dní
2) cukr a usušené květy levandule promixujeme (uvolní se silice a vůně bude výraznější) – nasypeme do skleničky a necháme několik dní na tmavém místě – každý den protřepeme, aby se obsah dobře promíchal
3) můžeme použít i čerstvé květy (1 ½ lžíce) – do sklenice, nebo promixovat