ŘEZ PECKOVIN – ČTENÁŘI SE PTAJÍ

In Od čtenářů, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Příroda by walsla

Kdy a jak můžu provádět letní řez meruňky a švestky? Milan V.

Peckoviny řežeme na sklonku léta
Meruňky, švestky, broskve, slivoně – jsou peckoviny a jejich letní řez bychom si měli naplánovat na srpen.

Postupujeme stejně jako u jádrovin (jabloně, hrušně).
Broskve a meruňky už jsme sklidili, nemusíme mít strach.
Odstraníme všechny větve, které se křižují a zahušťují.
Ty dlouhé zkrátíme asi na polovinu. Boční výhony zkrátíme na 2 očka. (Horní pupen by měl být listový, aby větev mohla po řezu možnost růstu).
Slivoně, švestky mají sice ještě plody, ale ani tady se nemusíme obávat – řežeme jen letošní větve, kde plody nejsou.
Nezapomeňte, že musíme pracovat s dobře nabroušeným nářadím, aby řezy zůstaly hladké (ty větší ošetříme balzámem).
(ilustrační foto)

Související články