CO S PÝCHAVKOU?

In Od čtenářů, Poradna, Příroda, Recepty, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Posílám fotografii obrovské houby – předpokládám, že je to PÝCHAVKA. Mohli byste poradit, co s ní?
Děkuji Jiří V.
PÝCHAVKA OBROVSKÁ, nebo také VATOVEC OBROVSKÝ (Langermannia gigantea) je jedlá a velmi chutná houba, kterou můžeme najít spíše během léta i později na louce, na poli, na zahrádce, na stráni, v příkopu i v lese. Plodnice má kulovitý tvar (dorůstá až do 75 cm, ale mohou být i větší), pod tenkou hladkou slupkou najdeme pevnou pružnou dužinu, která je zprvu bílá, časem však žloutne (a to už pýchavku nesbíráme).
Pýchavka najde využití jak v kuchyni, tak i v lidovém léčitelství (například na krvácející rány).
ŘÍZKY Z PÝCHAVKY
Jsou velmi chutné, a proto asi nejznámější. Zkusit můžete jak řízek přírodní, tak řízek v trojobalu, anebo řízek v těstíčku.
Jak na to
Pýchavku očistíme, odstraníme slupku, nakrájíme na plátky a mírně osolíme.
Obalujeme: buď jen lehce v mouce – nebo v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance – anebo si připravíme těstíčko z vajíčka a mouky.
Smažíme na oleji (nebo na sádle).
Pokud znáte nějaký zajímavý recept s pýchavkou – napište nám – rádi jej uveřejníme.

Související články