PÝCHAVKA V KUCHYNI – ČTENÁŘI RADÍ

In Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Do redakce nám přišlo několik „pýchavkových“ receptů od našich čtenářů – rádi je nabídneme i ostatním… možná se Vám budou hodit.

PÝCHAVKA JAKO MOZEČEK
„Vyzkoušejte mozeček!“ napsal pan Hnitka.
Nakrájím nadrobno cibuli, osmažím ji na másle a přihodím oloupanou pýchavku nakrájenou na malé kousky. Dusím doměkka. Pak zaleju rozšlehanými vejci, která osolím a ochutím vegetou. Míchám do ztuhnutí a podávám s uvařenými brambory. Zdobím petrželkou nebo pažitkou.

SMETANOVÁ OMÁČKA
Rozhodl jsem se poslat recept na báječnou pýchavkovou omáčku, kterou připravuje moje manželka. Ota
Pýchavka a k tomu ještě třeba nějaký hříbek, nebo masák se osmahnou na cibulce, pak se prý přidá sůl, pepř, bobkový list a kousek rozmarýny. Když houby změknou, vlije se kysaná smetana, směs se musí chvilku povařit a pak už si já pochutnávám (třeba s těstovinami, chlebem…)

GULÁŠEK Z PÝCHAVKY
Posílám recept na gulášek, po kterém se vždycky jen zapráší. Halina
Základem je cibule osmažená na sádle, přidám asi lžičku červené sladké papriky (koření) a ještě k tomu 2 papriky (zeleninu) nakrájené na proužky. Chvilku dusím a pak přihodím oloupanou pýchavku, kterou jsem rozkrájela na kostky, nebo na proužky. Jemně podusím a zaliju vývarem z masoxu, osolím a dusím do měkka. Do kelímku kysané smetany dám asi lžíci mouky, přimíchám k pýchavkou směsi a ještě krátce podusím. Chutná s pečivem, bramborem i těstovinami.