AVALON A JABLEČNÝ DORT    

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Avalon (legendární ostrov ze starých pověstí o králi Artušovi) je znám hlavně pěstováním jablek.
Jeho jméno je odvozeno od slova abal, což je keltské pojmenování jablka, proto se mu také říká Jablečný ostrov.
Se začínajícím podzimem tu probíhá slavné „jablkobraní“, jemuž Keltové říkali „hostina Avalonu“ nebo také „hostina Jablečného ostrova“.
A my si můžeme připomenout jednoduchý recept na úžasný jablečný dort, který poslala paní Petra z Prahy.
JABLEČNÝ DORT
Co potřebujeme
300 g polohrubé mouky, 150 g cukru, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce másla, 2 dcl mléka, 1 vejce
300 g jablek a čokoládová poleva
Jak na to
Smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, kakaem a přidáme vejce, máslo a mléko. Dobře promícháme a nakonec přidáme nahrubo nastrouhaná jablka.
Těsto dáme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě (je-li upečený, vyzkoušíme špejlí).
Necháme vychladnout a polijeme čokoládovou polevou (můžeme ozdobit ořechy, mandlemi…).