BABIČČINA FAZOLAČKA – RECEPT    

In Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Recepty, Zajímavosti, Zdraví, Zelenina by walsla

Fazole jsme vypěstovali, ochránili před zrnokazy – je tedy na čase něco dobrého si z nich připravit.
Už pohled na talíř lahodné fazolové polévky nás zahřeje – potěší naše oči, a jakmile ochutnáme…

Co potřebujeme
250 g bílých fazolí (případně i červených), lžíce sádla (nebo oleje), 100g anlické slaniny, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 papriky, 2 brambory, 1 pikantní klobása, zelená petrželka a kysaná smetana
koření: sůl, pepř, chilli, kmín, celý pepř, sladká paprika, bobkový list, nové koření, majoránka, masox
Postup
Namočíme fazole, druhý den je slijeme, propláchneme a zalijeme čerstvou studenou vodou – vaříme doměkka (cca 1 – 2 hodiny) a pak slijeme (luštěniny nesolíme, byly by tvrdé).
Slaninu nakrájíme na kostičky a na tuku ji rozškvaříme, přidáme rozčtvrcené plátky cibule , kostičky papriky a osmažíme dorůžova. Přisypeme lžící hladké mouky, mícháme a zaprášíme lžící sladké papriky, zamícháme a hned přidáme uvařené scezené fazole. Chvilku mícháme a pak zalijeme vodou, v níž jsme vařili fazole, vhodíme nakrájené brambory, přidáme masox a koření (podle chuti např. bobkový list, nové koření, celý pepř, kmín) a vaříme na mírném ohni za občasného míchání. Je-li polévka příliš hustá, přilijeme vařící vodu.
Ochutíme špetkou chilli, nakrájenou klobásou a kořením (také podle chuti – pepř, majoránka)
Na talíři si polévku ozdobíme petrželkou a přidat můžeme i lžíci kysané smetany.
Náš tipFazole mohou být nejen bílé, ale i červené, strakaté, červenohnědé…
Pokud jsme zapomněli fazole namočit, nebo nemáme dost času – zkusme uvařit plévku z konzervovaných fazolí.

Související články