POSVÍCENSKÉ KOLÁČE

In Od čtenářů, Poradna, Recepty, Zajímavosti by walsla

Recept jsme dostali od naší věrné čtenářky Alenky z Čeradic. Vyzkoušeli jsme a jsou to opravdu vynikající:
BABIČČINY KOLÁČKY

Co potřebujeme (asi 25 koláčků)
500 g hladké mouky, 160 g másla, 6 dkg cukru, 3 až 4 žloutky, citronová kůra z 1 citronu, špetka soli, 350 ml mléka, 30 g kvasnic
Postup
Začneme s kváskem (asi 50 ml vlažného mléka, trochu cukru, trochu mouky a kvasnice).
Máslo nakrájíme na plátky a necháme pomalu rozehřát.
Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, přidáme citronovou kůru, žloutky, vlažné mléko (přidáváme po částech, podle potřeby – záleží na mouce) a kvásek. Měchačkou promícháme a pak už zapojíme hnětací metly, dokud nezískáme pružné hladké těsto. Přikryjeme je utěrkou a v teple necháme asi 1 hodinu kynout.
Mezitím si připravíme náplně – volíme je samozřejmě podle chuti.
Tvarohová náplň: 250 g polotučného tvarohu promícháme s 1 žloutkem, kouskem změklého másla, 2 lžícemi cukru a citronovou kůrou (na dochucení můžeme přidat i lžíci mletých mandlí
Maková náplň: 200 g mletého máku vsypeme do 250–300 ml vařícího mléka, přidáme kousek másla, citronovou kůru a mleté nové koření a mícháme do zhoustnutí
Povidlová náplň: 250 g povidel promícháme s trochou rumu (nebo vody), citronovou kůrou, ještě přidáme špetku mletého hřebíčku a špetku skořice
Vykynuté těsto vyklopíme na vál, ještě jednou ručně propracujeme a pak nožem nakrájíme na stejně velké kousky. Každý z nich v dlaních zakulatíme a malé bochánky pokládáme na plech (s dostatečným prostorem). Necháme ještě 10 až 15 minut kynout. Pak třeba dnem skleničky vmáčkneme do každého důlek, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a začneme dávat (lžící nebo zdobítkem) jednotlivé náplně. Dozdobíme mandlovými lupínky nebo drobením a rozinkami.
Pečeme asi 25 minut v dobře vyhřáté troubě (180 °C).

Související články