ZKUSME MARMELÁDU Z JEŘABIN 

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Příroda, Recepty, Zajímavosti, Zdraví by walsla

Jeřáb roste téměř všude, ale upoutá nás hlavně na podzim, když dozrávají jeho krásné oranžové či červené plody, na kterých si pochutnávají hlavně ptáčci, nebo se objevují v různých dekorativních květinových vazbách. Ale můžeme si z nich připravit i zdravou a chutnou marmeládu.

Co potřebujeme
1000 g jeřabin, 800 g želírovacího cukru, horká voda, 2 – 3 pomeranče
Jak na to
Jeřabiny očistíme, propláchneme a necháme v chladničce či v mrazáku nebo ve studené vodě louhovat alespoň 3 hodiny. Přecedíme, nasypeme do kastrolu, podlijeme trochou horké vody a rozvaříme. Pak prolisujeme a vzniklou jeřabinovou kaši znovu ještě za stálého míchání (aby se nám nepřipálila) vaříme. Když začne houstnout, přidáme želírovací cukr (množství podle návodu na sáčku) a šťávu z pomerančů, pak už jen krátce povaříme a plníme horké do sklenic. Ty hned otočíme dnem vzhůru – marmeláda nám vydrží celý rok – je vynikající k masu, sýrům, na chleba, ale i do jogurtu.

Související články