SKANDINÁVSKÉ CUKROVÍ PRO LUCINKY

In Poradna, Příroda, Recepty, Zajímavosti by walsla

13. prosince má svátek svatá Lucie – ve Švédsku se dochovala tradice oslav víc než kdekoliv jinde ve světe. Dívky chodí v bílých splývavých šatech dům od domu a kontrolují, jak jsou hospodyňky připraveny na Vánoce, prosmýčí všechny kouty, je-li všude dobře uklizeno… Při tradičním večerním posezení si pak všichni ochutnávají cukroví (ve Švédsku mu říkají LUSSERKATTER) ve tvaru ležaté osmičky.

Co potřebujeme
1 hrnek másla, 1 hrnek cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, 2 žloutky z natvrdo uvařených vajec, 1 vejce (bílek a žloutek), 1 celé vejce, trochu soli
a perlový cukr na dekoraci
Jak na to
Máslo s cukrem lehce našleháme (ručně nebo šlehačem), přidáme 2 uvařené žloutky, 1 syrový žloutek, 1 celé vejce a osolíme – opět šleháme, přidáme mouku a všechno ušleháme dohladka.
Z těsta vyválíme kuličky (veliké cca 2,5 cm) a přikryjeme je utěrkou.
Kuličky pak rozválíme do ruliček (délka cca 15 cm) a z nich vytvoříme osmičky (jejich konce dobře přitiskneme) a naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Osmičky potřeme bílkem a posypeme perlovým cukrem (větší krystalky).
Pečeme je asi 20 minut ve vyhřáté troubě (180 °C).

Související články