zdroj: Pixabay

DATLOVNÍK MŮŽEME PĚSTOVAT I DOMA JAKO POKOJOVOU ROSTLINU

In Poradna by walsla

Pro někoho je to možná nepředstavitelné, ale skutečně se dá i u nás datlová palma pěstovat jako pokojová rostlina. Je velmi dekorativní a obdivovat ji budou i naši přátelé. Jen musím počítat s tím, že se palma za čas rozroste a bude vyžadovat daleko více místa.

Co bychom měli datlové palmě nabídnout

Jaké má palma požadavky, jaké prostředí a péči jí musíme nabídnout, aby byla u nás spokojená? Není to tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Substrát – ideální je směs zeminy s pískem, aby byla dostatečně propustná. Datlovník potřebuje substrát lehký, nepříliš výživný. Nezapomeneme na drenáž.
Zálivka – v létě vydatná a pravidelná, v zimě jen občasná a velmi mírná, aby substrát příliš nevyschl. Do misky pod květináč umístíme oblázky.
Hnojení – během vegetace používáme rozpustná hnojiva na pokojové rostliny okrasné listem, případně hnojiva určená palmám, v zimě nehnojíme.
Světlo – palma potřebuje hodně světla, musíme však dávat pozor na přímé slunce, které by mohlo poškodit listy.
Letnění – datlovník nám bude za pobyt na zahrádce, terase či balkonu velmi vděčný – ven jej umístíme koncem května, kdy už nehrozí mrazíky. Na světlo ji zvykáme postupně, slunce (na které nebyla doma zvyklá) by jí mohlo popálit listy – přímým paprskům se raději vyhneme.
Přezimování – přeneseme jej z letního pobytu venku zpátky do místnosti, datlovník by nám venku nepřežil. Potřebuje teplotu nad 5 °C, jen dospělé palmy mohu být v chladnějším prostředí. V zimě omezíme (jako u ostatních rostlin) zálivku a nehnojíme.
Škůdci – mohou s objevit svilušky nebo puklice – použijeme chemický prostředek. Napaden může být i mšicemi, vlnatkou, červci…

Usychání listů může být přirozený jev

Ze středu datlovníku stále přirůstají nové listy, je normálním jevem, že ty krajové pak postupně usychají.
Ustřihneme je opatrně nůžkami, musíme si dávat pozor na pichlavé trny, které vyrůstají na spodní straně listů.