zdroj: Pixabay

ZKUSME TO S KAPRADINOU

In Poradna by walsla

Pokud se rozhodneme pořídit si kapradinu, která patří k jedněm z nejoblíbenějších pokojových rostlin, měli bychom splnit všechny její podmínky. Jejich pěstování je sice poměrně náročné, ale vyplatí se – odmění se nám svým dekorativním vzhledem.

Kapradiny patří k nejstarším rostlinám na Zemi

Jejich tajemná krása oživí nejen zahradu, ale ozvláštní i každý domácí prostor, který jim s ohledem k jejich potřebám určíme. Patří k nejstarším rostlinám na Zemi a měly tedy dost času přizpůsobit se různorodým podmínkám. Rostou v tropických oblastech celého světa, v nížinách deštných pralesů, ale i v horách, nebo v zemích na dalekém severu.

Komunikují s námi barvou listů

Kapradiny mají jasně zelené listy pérovitě složené, některé dorůstají do délky přes jeden metr, na jejich spodní straně se nacházejí hromádky výtrusnice. V bytě mají nejraději mírně polostinné až světlé stanoviště, nesnášejí však přímé slunce – barva jejich lístků okamžitě vybledne.
Nejlepší je pro ně místo u východního okna s jemným, rozptýleným světlem.
Dopřejeme jim místo se stálou teplotou, vadí jim totiž její prudké změny a stejně tak je chráníme před průvanem.
Mají sice rády vlhký vzduch, ale při vlhčení shora by mohly jejich lístky zahnívat. Naopak v prostředí příliš suchém se musíme obávat napadení puklicemi, které se právě z kapradin špatně odstraňují.
Na zálivku používáme vodu odstátou, vlažnou, pokud možno dešťovou, která neobsahuje vápník.
Zaléváme pravidelně, aby jejich kořeny byly stále mírně vlhké – přemokření by však kapradinám uškodilo. Na přísun vody jsou velmi citlivé, vadí jim jak nedostatek, tak i nadbytek vody.
V létě jim vyhovuje teplota kolem 20 až 25 °C, v zimě přezimují při 15 až 18 °C.
V době vegetace přihnojujeme jednou za 14 dní tekutým (bez vápníkovým) hnojivem pro pokojové rostliny. Kapradiny přesazujeme jen na jaře a to podle potřeby za 2 až 3 roky.
Při té příležitosti můžeme rostlin také rozmnožit dělením trsů.