zdroj Pixabay

DLOUHÉ ELEGANTNÍ LINIE JSOU SOUČÁSTÍ ZAHRADNÍCH KOMPOZIC

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Okrasné traviny se hodí pro všechny typy zahrad, zahrádek i předzahrádek, potěší nás i v městském parku. Ozdobí zeleň elegantními liniemi dlouhých štíhlých listů, některé ozdobné trávy i nejrůznějším zajímavým květenstvím, jiné zase výrazným podzimním zbarvením.

Zahradní traviny patří k oblíbeným trvalkám i v moderních zahrádkách

Traviny stejně jako kapradiny se uplatní jako nádherné solitéry, nebo vytvářejí zajímavé poměrně rychle se rozrůstající travnaté partie, lze jimi osázet i mísy či větší korýtka.
Pozoruhodné jsou kombinace například s hortenziemi, růžemi, třapatkou, ale i s kvetoucími cibulovinami. Jsou příjemným lehkým doplňkem stromů a keřů, půvabně vyplní nevyužitou plochu, rostou i tam, kde se třeba jiným rostlinám nedaří.
K moderní architektuře, kde se uplatňují jednoduché stavební prvky, se právě trávy velmi dobře hodí, protože ji doplňují svým nápadným, ale zároveň i jednoduchým elegantním vzhledem.
Vždy dodávají prostoru lehkost a tajemné kouzlo.

Současná moderní zahrada bývá zpravidla menší, majitelé jsou většinou pracovně vytíženi, a proto při zakládání, nebo rekonstrukci zahrádky přihlížejí hlavně k náročnosti na údržbu, více využívají skalky, trvalky, kapradiny či traviny, které jsou ekologicky vhodné, finančně nenáročné a jednoduché na pěstování.
Vybrat si můžeme z mnoha druhů – například podle výšky, podle zabarvení, podle nároků na světlo a půdu…