Přestože se zima nechce rozloučit a překvapuje nás sněhovou nadílkou i mrazivými dny, je jisté, že ani letos nad jarem nevyhraje.
Zahrádkáři už nedočkavě čistí, stříhají, připravují záhony, protože příroda prostě nepočká.
Vzhůru na zeleninové záhony
V březnu si nejen zahrádkář nejvíce uvědomuje, jak čas rychle letí.
Ve vyšších polohách ještě zahrádku pokrývá vrstva sněhu, ale v nižších teplejších oblastech už půda zcela rozmrzla.
Je třeba připravit záhony na novou sezónu.
Teď už jen počkáme, aby půda trochu oschla a namazala.
Protože jsme o ni pečovali už na podzim, stačí ji teď provzdušnit ji kultivátorem, pohnojit a do povrchové vrstvy zapracovat kompost.
Pak všechno urovnáme hráběmi a jemně přitlačíme deskou, by byly naše záhony připraveny na setí i výsadbu.
Mrazy ustoupily, práce na záhonu začíná
S výsevem na záhony musíme počkat, dokud trvalé mrazy opravdu nehrozí a sluníčko začne ohřívat zem.
Semínka vyséváme do hloubky dvoj- až trojnásobku jejich velikosti.
Na první výsev bychom měli zvolit otužilejší typy zeleniny, což znamená ty, které klíčí i při nízkých teplotách, jako například salát hlávkový i ledový, špenát, polníček, mrkev, hrách, cibule sazečka i šalotka, černý kořen, ředkev a další kořenová zelenina.
I když zpočátku volíme ty druhy odolnější vůči nižším teplotám, uděláme dobře, když oseté záhony přikryjeme (třeba netkanou textilií nebo folií).