zdroj Pixabay

BABIČČIN LEVANDULOVÝ LIKÉR

In Bylinky, Květiny, Okrasná zahrada, Poradna, Příroda, Recepty, Zdraví by walsla

Babičky mívaly skvělé rady, škoda, že si je všechny nepamatujeme…kdybych to byl býval věděl…
Všechno bychom si zapisovali, takhle musíme lovit v paměti a dávat recepty postupně dohromady.
Naše babička dělala mimo jiné také výborné likéry, každý z nich byl na nějaký neduh.

Levandulový likér zlepšuje trávení

Pokud se rozhodneme sami si likér připravit, stačí nám:
asi 10 stonků levandule (cca 150 gramů květů), půl litru vody, 500 g třtinového cukru, 1 citron, 1 ks skořice
Jak na to
Otrháme kvítky levandule, zalijeme vařící vodou, vhodíme skořici a na mírném ohni prohříváme asi 5 minut, přidáme šťávu z citronu a ještě 5 minut necháme prohřívat.
Nechám do druhého dne macerovat, pak přelijeme přes řídké plátno (gázu, filtrační papír), přidáme cukr a pečlivě promícháváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak hned naléváme do tmavých lahví a dobře uzavřeme.
Skladujeme jej ve tmě a chladu. Nejlépe chutná s vychlazenou sodou a citrónem.

Z levandule můžeme připravit také likér alkoholový (pro dospělé), k jeho výrobě potřebujeme:
asi 10 stonků levandule (cca 150 gramů květů), 50 g třtinového cukru, kůra z 1 bio citronu, 1 litr čistého alkoholu
Jak na to
Kvítky levandule smícháme s citronovou kůrou a cukrem, promícháme a zalijeme alkoholem.
Za občasného protřepání necháme stát na světle 4 týdny. Pak přefiltrujeme a nalijeme do lahví.
Do lahvičky můžeme přidat stonek levandule a kousek citronové kůry.
Likér pomáhá našemu trávení, navozuje příjemnou náladu. Měli bychom ho chránit před sluncem.

Související články