zdroj redakce

PĚSTUJEME OBLÍBENOU DRACÉNU

In Poradna by walsla

Pocházejí ze subtropických oblastí, kde rostou jako keře nebo stromy. Vzhledem připomínají palmu, ale nemají s ní nic společného. U nás se pěstují jako pokojové rostliny a dosahují výšky kolem 150 centimetrů.

Do pěstování dracény se mohou pustit i začátečníci

Pěstování této pokojové rostliny není složité, proto ji mohou s úspěchem pěstovat i začátečníci. Stačí dodržet několik důležitých podmínek.
Stanoviště – vyhovuje jí rozptýlené světlo, chráníme ji však před přímými slunečními paprsky, které by jí popálily listy. Poroste i v polostínu, ale kresba listů nebude nijak výrazná.
Teplota – je to rostlina teplomilná, vyhovují jí teploty od 15 do 18 °C v zimě a v létě do 26 °C – tedy běžná pokojová teplota.
Substrát – dracénu raději pěstujeme v nádobě se zeminou, použijeme substrát bohatý na humus s příměsí rašeliny. Nezapomínáme a dobrou drenáž.
Zálivka – substrát udržujeme vlhký. V zimě zálivku omezíme, ale substrát nenecháme zcela vyschnout. Dracéna má ráda vlhko, ale přemokření substrátu jí neprospívá.
Vlhkost vzduchu – dracéna bude vděčná za pravidelné rosení listů.
Hnojení – v době růstu hnojíme jednou za dva týdny standardním tekutým hnojivem, v zimě hnojení omezme, postačí jednou za měsíc.
Množení – rozmnožujeme jednoduše vrcholovými řízky, nebo i částmi stonku. Ošetříme je stimulátorem a zapíchneme do substrátu – zajistím teplotu kolem 25 °C a vzdušnou vlhkost. Nemusíme se bát, pokud rostlinu seřízneme, znovu obroste.
Přesazování – podle potřeby, nejlépe na jaře.

Problémy se mohou objevovat, nezajistíme-li rostlině správné podmínky

Hnědé špičky a žluté okraje listů – suchý vzduch, přeschlý substrát nebo průvan.
Hnědé skvrny na listech – znamenají nedostatek vody, ale může to být i dlouhodobé přemokření kořenového balu.
Zkroucené listy a hnědé okraje – nesprávná teplota v místnosti.
Bílé listy – popálení slunečními paprsky.
Žloutnutí spodních listů – je příznak stárnutí, jejich životnost je cca 2 roky.
Škůdci – mohou se objevit svilušky, červci, vlnatka…