zdroj Pixabay

ROZHODLI JSME SE PĚSTOVAT PAK CHOI

In Poradna, Příroda, Zahrádka, Zajímavosti, Zdraví, Zelenina by walsla

Určitě jej znáte a možná jste ho už ochutnali, protože se objevuje v nabídce našich obchodů stále častěji. Má velmi jemnou a mírně nasládlou chuť. Hodí se nejen do salátů, ale i do teplé kuchyně a dokonce i k sušení.

Pak choi – bok čoj – bok choy – pchin-jin

Vytváří listové růžice na krátkých masivních světle zelených až bílých stoncích, bohaté hladké zelené listy jsou svěže křupavé – čerstvé jsou nejchutnější.
Má sice mnoho pojmenování, ale jedná se o odrůdu čínského zelí, tato významná exotická zelenina se z Číny a Japonska brzy rozšířila a získala oblibu po celém světě… Existuje velké množství forem, které se o sebe odlišují velikostí i vzhledem a také využitím.

Patří mezi brukvovité (stejně jako zelí, květák, brokolice…).
Semínka můžeme vysévat na stanoviště již od dubna – ovšem pokud nehrozí mrazíky, jinak bychom využili na výsev skleník.
Přímý výsev je možný až do konce července či začátku srpna. Vyséváme o hloubky maximálně 1 cm (spon by měl být 25 x 30 cm).
Semena vyklíčí po 10 až 14 dnech, k vyklíčení potřebujeme teplotu od 5 do 22 °C.
Zvolené stanoviště by mělo být slunečné, ale zelí roste celkem dobře i v polostínu.
Substrát připravíme lehký, propustný (nejlépe pro výsev a množení).

Čínské zelí obsahuje glukosinoláty, karotenoidy, betakaroten, vápník, vitamin C…
Známé jsou jeho léčivé účinky: prevence rakoviny, antioxidační, zvyšování imunity, doporučováno je při dietách…
Můžeme také zkusit ponořit konce kořenů do vody a postavit doma nádobu s bok choy na světlé místo – za 1 až 2 týdny jej pak už můžeme přesadit do květináče se zeminou a nechat vyrůst novou rostlinu.

Související články