Není mrkev jako mrkev

Ovšem není mrkev jako mrkev. Existuje karotka i mrkev na skladování, žluté mrkve na krmení, odrůdy, které svým tvarem připomínají spíše ředkvičky. Podle tvaru kořene a jeho velikosti se odrůdy ...

20. října 2013 celý článek >

Sladká, zdravá, krásná

Je krásně oranžová, sladká a zdravá. Mrkev. Je běžnou a snad i nejpopulárnější zeleninou západního světa. V Anglii a Irsku z ní připravují známý mrkvový puding, Francouzi zase krém s kousky ...

19. října 2013 celý článek >

Vůně z Floridy

Dřevina, která potěší oči i nos – to je kalykant floridský. Nádhernou ovocnou vůni vylučují květy, listy a dokonce i kořeny a vůně je tak intenzivní, že je cítit na vzdálenost několika metrů. ...

19. října 2013 celý článek >

Plod pokojového banánovníku

„Pěstujeme doma banánovník, má však stále malé plody. Jak dlouho trvá, než narostou velké banány?“ ptá se naše čtenářka z Prahy. Banánovník nám sice připomíná spíše strom, ale ve ...

19. října 2013 celý článek >

Zvonkovec – ozdoba vřesovišť

Tento opadavý keř pochází z Asie, na jaře ozdobí zahradu květy ve tvaru lampiónků a na podzim zase krásně zbarvenými listy – zvonkovec, známý také jako boubelík velkokvětý, platycodon či enkiant. ...

18. října 2013 celý článek >

Bojujte s podzimní únavou

Podzim působí na většinu lidí negativně a depresivně. Nejenže je obdobím vyššího výskytu chřipek a nachlazení, ale přináší i únavu. Nepoddávejte se jí a dobijte si energii. Přečtěte si praktické ...

18. října 2013 celý článek >

Pozor na proporce

DĚLENÍ PLOCH V MALÉ ZAHRADĚ: Trávník vytvořte jako celistvou plochu. Záhon nebo jeho okolí vyčleňte rovněž jako jednolitý útvar, ovšem jen na jedné straně – na druhé straně trávníku by měla mít ...

18. října 2013 celý článek >

NONI – exotika na náš stůl

Morinda citrifolia, nebo – jak ji nazývají obyvatelé Havaje – noni, je rostlina pocházející právě z Havaje, ale i z jihovýchodní Asie a Austrálie, který se díky své mimořádné vitalitě dnes ...

17. října 2013 celý článek >

Pohanka – chrání cévy, léčí revma

Pohanka a brambory považovali v minulosti lidé za jídlo chudých, hlavním důvodem bylo to, že obě tyto potraviny byly nejdostupnější. Lidé si je mohli dopěstovat sami a jedli je třeba denně, ...

15. října 2013 celý článek >

Pochoutka s odpudivou vůní

O čem je řeč? O durianu cibetovém, který je známý i jako batan (Durio zibethinus). Roste v Thajsku, Malajsii či Indonésii, v asijských zemích je totiž  – i přes své nepříjemné aroma – velmi ...

15. října 2013 celý článek >
217. stránka z celkem 230« První...102030...215216217218219...230...Poslední »