Plody Goji

Plody kustovnice čínské. Zdroj Pixabay

PLODY DLOUHOVĚKOSTI – OBRANA PROTI STÁRNUTÍ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Dobrý den, děkuji za článek o pěstování kustovnice, tu jsme si koupili letos v březnu. Jarní řez už tedy nestihneme, ale zkusíme vše napravit řezem zimním. Snad se nám to podaří. Nemohli byste napsat, k čemu jsou plody – goji dobré? Slyšela jsem, že se z nich dá vyrobit i tinktura, nevíte náhodou jak? Dík. Zdenka Šavrdová.

Říkají jí „gou qi“

Lycium chinensis je už i u nás známá kustovnice čínská, v Číně jí říkají „gou qi“, což znamená plody dlouhověkosti. Starou léčitelskou tradici má i v korejské a japonské medicíně. Ve východní Asii je označována za rostlinu dlouhého a také zdravého života. Kustovnici si tu cení natolik, že každoročně pořádají několikadenní oslavy na její počest. V celé Asii ji považují za nejlepší zdroj zdraví a dlouhověkosti, energie, síly i výdrže, a to i sexuální…

Co obsahují dlouhověké plody goji a jak je využít

Kromě bílkovin obsahují sacharidy i polysacharidy, tuk, vlákninu, karotenoidy, flavonoidy, betain, dále důležité vitamíny jako například provitamin A, vitamin C, E, D…ale také minerály fosfor, vápník, železo, anebo stopové prvky jako třeba zinek, měď, selen, germanium… Jak je góji prospěšná Gou qi jsou zdrojem zdraví, síly, energie, zpomalují proces stárnutí, podporují krvetvorbu, stimulují růst, snižují cukr i tuk, využívají se při neplodnosti, podporují krvetvorbu. Pomáhají při impotenci antioxidační karotenoidy jsou velmi důležité pro naše oči betain zase chrání naše tkáně a buňky, posiluje naši energii a sílu polysacharidy zpomalují stárnutí. Jsou zdrojem zdraví a dlouhověkosti, posilují náš imunitní systém a také funkci ledvin, podporují tvorbu hormonů, obnovují a upravují DNA, mají velký význam při léčení rakoviny. Léčebné kúry bychom měli po 3 týdnech přerušit na jeden týden.

Lihový extrakt

Na tinkturu potřebujeme 80 g plodů, které necháme měsíc louhovat v jednom litru nejlépe 60 % alkoholu. Po 4 týdnech přidáme trochu medu. Pak užíváme dvakrát denně 3 lžičky nalačno (konzumujeme i s plody).