zdroj Pixabay

HLOHYNĚ – KRÁSNÝ PŘÍRODNÍ MATERIÁL

In Okrasná zahrada by walsla

Hlohyně patří mezi okrasné keře, které můžeme obdivovat během celého roku. Dorůstá do výšky dvou až tří metrů. Pochází z Malé Asie a z jižní Evropy. Její dekorativní vzhled a hustý růst se využívá na výsadbu městské zeleně, na osvěžení ploch podél dálnic a silnic. Dovede vytvořit zajímavý neproniknutelný živý plot, vyvazuje se k nejrůznějším oporám, zídkám i plotům. Hodí se do skupinové výsadby i jako solitéra. Hlohyně dobře roste i v nádobách, takže ji můžeme pěstovat i na zkrášlení balkonů, teras apod.

U nás se nejčastěji pěstuje hlohyně šarlatová

Nejčastěji se u nás pěstuje hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea), jejíž lesklé oválné jemně pilovité listy mají tmavozelenou barvu a zůstávají na větvích keře i během zimy. Kvete od začátku léta až do jeho konce – bohaté květenství celou rostlinu přímo obsype. A na podzim se začínají objevovat dekorativní barevné bobule.

HLOHYNĚ

Oranžovou barvou nás překvapuje ‘Orange Charmer’ či ‘Orange Glow’, odrůda ‘Mohave’ a ‘Red Column’ zase nabídne plody červené,
žluté přináší ‘Soleil d’ Or’.
Hlohyně je nenáročná, mrazuvzdorná.
Můžeme ji pěstovat na slunci i v polostínu.
Dobře snáší sucho, vyhovuje jí běžná zahradní zemina.
Řez keře provádíme na konci zimy.
Pokud si chceme hlohyni rozmnožit, pak nejlépe řízkováním v letních měsících.

Přírodní materiál na zajímavé podzimní dekorace

A právě v této době na hlohyni dozrává nádherný přírodní materiál, který je oblíben při tvorbě nejrůznějších podzimních dekorací. Stálezelené trnité větvičky a drobné barevné korálky plodů jsou využívané na podzimní i zimní výzdobu. Můžeme je přidat do velkých i malých věnců, nostalgického podzimního aranžmá, na svícny apod.

Zatímco šikovné ruce využívají hlohyni k zdobení, nepatří její krásné plody k oblíbeným ptačím pamlskům, ti si na těchto bobulích pochutnávají až později v zimě, kdy už není tak lehké sehnat něco k snědku a jejich jídelníček je už omezen. Zato si však v hustých keřích ptáci rádi stavějí svá hnízda a nacházejí tu bezpečný úkryt.