BŘEZEN NA ZAHRÁDCE 2

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Výsadbu česneku mnoho pěstitelů přesunulo na jaro – přestože se u nás zpravidla vysazoval na podzim, ale díky mírným zimám bez mrazu se stal tento způsob neúspěšný. (Stroužky česneku jsou totiž v teplé a vlhké půdě napadány nejrůznějšími patogeny, snadno zahnívají, často předčasně raší a jejich mladé výhonky jsou pak ohroženy každým mrazíkem.) Postup je stejný: Stroužky namoříme a pak teprve vysadíme (do hloubky cca 4 – 5 cm, vzdálenost řádků cca 25 cm). Někdo doporučuje použít místo moření nasypat pod výsadbu trochu popela ze dřeva, který díky obsahu draslíku a fosforu zabezpečí našim stroužkům zdravou půdu.
Polníček má všestranné použití
Přestože jej nejčastěji pěstujeme z letního výsevu (po přezimování se sklízí na jaře), můžeme jej vysévat i zjara – vysazuje se řídce do lehčí půdy (řádky cca 20 cm vzdálené). Je odolný, netrpí hnilobou a pozor – netvoří hlávky – sklízíme jeho silné růžice.
Hortenzie v březnu
Právě teď nastává ten správný čas na stříhání hortenzií. Její výhony zkrátíme asi o 1/3 – 1/2, zastřihneme je k prvnímu rašícímu pupenu, slabé výhonky uvnitř keře odstraníme celé.
Pozor na ježky
Při jarním úklidu bychom neměli zapomenout na ježky – ti totiž stále ještě přespávají právě na místech, které s jarním nadšením uklízíme, (pod schody, u hromady dřeva, ve velkých hromadách listí a větví). Ježci se budí později, teď by ještě zemřeli hlady, neboť jsou vázání na dostatek živočišné potravy (brouci, žížaly, slimáci).