autor Lake Lou

ZÁŘÍ – A CO NÁS ČEKÁ NA ZAHRÁDCE

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

Září s sebou přináší konec léta, ale nás čeká ještě krásné období – tzv. babí léto. Čas s množstvím kvetoucích trvalek, jemná stébla okrasných trav, první drobné květy vřesů a k tomu ještě dozrálé či již často přezrálé ovoce. Na zahrádce je sice krásný odpočinek, ale také nás čeká stále ještě spousta práce.

Květinové úkoly na zahradě

Letničky – pravidelným odstraňováním odkvetlých květů, pravidelnou zálivkou a přihnojováním prodloužíme jejich kvetení až do pozdního podzimu.
Koncem měsíce opatrně vykopeme ze záhonů gladioly. Z hlíz odstraníme zbytky hlíny, ve stínu usušíme a pak uskladníme na suchém chladném místě (třeba ve sklepě).
V srpnu a začátkem září se odebírají řízky muškátů, z nichž získáme nové bohatě kvetoucí rostliny na příští sezónu.
Ukončujeme letnění pokojových rostlin – nejpozději začátkem měsíce.

Vřesoviště má svůj půvab, a právě v září nastávají ideální podmínky na jeho založení. V zahradnických centrech nakoupíme všechny vhodné zajímavé rostlinky.
V září začíná také sezóna výsadby okrasných cibulovin a hlíznatých rostlin, které kvetou na jaře. Nejprve vysazujeme narcisy, postupně i sněženky, bledule a talovíny. Pak ještě cibule tulipánů, modřenců, hyacintů, krokusů… a mnoha dalších druhů. Teď je nabídka v obchodech nejbohatší – vybíráme nejen podle krásy květů, ale podle místa, na kterou cibule či hlízy chceme vysadit. Vhodnější je vybrat i více kusů od jednoho druhu, aby nám na zahrádce vznikly barevné ostrůvky.

Září – dřeviny a trávník

Naplánujeme i výsadbu okrasných a ovocných stromů. Začít s ní můžeme už koncem měsíce a pokračovat pak i v říjnu.
Také živé ploty vyžadují naši pozornost. Už začátkem měsíce je tvarujeme a upravujeme řezem.
Nastal vhodný čas i na výsadbu porostů popínavých rostlin. Zelená fasáda je v zahradě úžasným prvkem.

Správná péče o trávník po letních tropických dnech mu může navrátit jeho původní krásu. Zahřátá půda, srážky i nižší teploty zajistí, že travní směs, kterou vysejeme na prázdná nakypřená místa, rychle vzejde a trávník se opět rychle zazelená. U větších ploch můžeme použít hotový travní koberec. Nevzhledné nebo poničené trávníky nahradíme během podzimu novými.

Bylinky a zelenina

Na uvolněné a už připravené zeleninové záhony se dá vysít ředkviička, špenát … a koncem měsíce lze vysadit také česnek.
Pokud chceme mít během zimy na parapetu v kuchyni čerstvou bylinkovou nať, přesadíme nyní pažitku do květináče. Podobně můžeme pěstovat i naťovou petrželku.