autor L. Kenney

MÁK A JAK JEJ PĚSTOVAT

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Zatímco v některých zemích je mák považován za nebezpečnou plodinu, u nás je možné tuto zajímavou rostlinu pěstovat. V naší republice se pěstuje pro potravinářské účely, získává se z ní olej a semena jsou používána v kulinářství. V jiných zemích je mák používán spíše pro farmaceutické účely. (Neměli bychom zapomenout, že pěstování máku může být v některých oblastech regulováno právními předpisy, zejména pokud jde o mák olejový. Před výsadbou se raději ujistíme, že dodržujeme místní předpisy a zákony.)

Makové informace

Mák setý (Papaver somniferum) je rostlina jednoletá, běžně v České republice pěstovaná jako zdroj potravinářského máku.
Obsahuje různé alkaloidy a bílé mléko z nezralých makovic, je významný zdroj opia – hlavně proto je v některých státech jeho pěstování zakázáno. Najdeme v něm ale také velké množství vápníku, železa, zinku atd. Má podlouhlé vejčité a pilovité listy.
Kvete v červnu až srpnu na dlouhých chlupatých stoncích. Květy máku mají bílé, růžové, červené nebo fialové plátky s černohnědou skvrnou ve středu. Okvětní lístky opadávají, když se později uprostřed květu vytvoří makovice.
Zralá makovice ukrývá drobná semena, jež jsou bílá, namodralá nebo černá.

Pěstuje se v mnoha odrůdách abarevných variantách; často se můžeme setkat i s planými odrůdami. Například dekorativní mák vlčí (Papaver rhoeas), jenž bývá využíván v lidovém léčitelství. Jeho lístky jsou od nepaměti využívány při léčbě nespavosti a plicních chorob.

Jak na pěstování

Pro domácí pěstování je nejlepší vybrat si odrůdy přizpůsobené našim klimatickým podmínkám.
Protože mák preferuje slunné a suché stanoviště, vybereme mu místo s dostatkem slunce a odvodněnou půdou – před výsadbou ji dobře připravíme, měla by být propustná a lehká. Mák nevyžaduje příliš bohatou půdu.
Semena vyséváme jen povrchově a jemně je pak přikryjeme půdou – buď rovnou na záhon nebo do květináče.
Mák zaléváme pravidelně – především během klíčení a v prvních fázích růstu. Ale protože mák nemá rád přemokřenou půdu, dáváme pozor, aby k zamokření nedocházelo. Rostlina nevyžaduje žádnou mimořádnou péči – je však důležité nenechat rostliny uschnout.
Sklizeň probíhá, když už květy opadají a makovice začínají hnědnout. Drobná semínka vyklepáváme a sušíme na suchém a tmavém místě.
Mák může být náchylný k některým škůdcům, (jako jsou např. mšice). Proto rostliny hlídáme a zjistíme-li napadení, začneme hned s opatřením.

Využití a účinky máku

Mák patří mezi nejzdravější potraviny. Od pradávna byl využíván v potravinářství i v léčitelství. Můžeme jej použít při pečení (makové pečivo, koláče, buchty…) nebo jej přidáváme do různých pokrmů. Mimo to také poskytuje olej, který se využívá v kuchyni.