art by Ronald Lampitt

NAŠE ZAHRÁDKA V ZÁŘÍ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna, Zelenina by walsla

I když se to zatím nezdá, léto se s námi pomaličku loučí. Sluníčko sice ještě vydatně hřeje a teploty jsou prý vyšší o 15 °C, než byly naměřeny v loňském roce. Ale září by přece mělo podle tradice probíhat v příjemné náladě! Je čas sklízet úrodu, začít s další výsadbou a také připravovat zahrádku k odpočinku.

Zářijové péče o zahrádku

Půda je díky letošnímu teplému létu příjemně vlhká, pro velkou skupinu rostlin je to nejvhodnější období pro rozmnožování. Takže naším hlavním důležitým úkolem (jako ostatně i v jiných měsících) je likvidace plevelu, který se nedá ničím zastrašit a stále se na záhoncích objevuje. A právě nyní nastává nejlepší čas na jeho odstranění. Pokud bychom ho nechali vysemenit, budeme s ním mít na jaře dozajista mnohem více práce.

A jestliže máme některé záhonky prázdné, je vhodné je mulčovat, popřípadě jim dopřát trochu zeleného hnojiva, abychom je udržely ve stále dobré kondici.
Stejně ostražití bychom měli být i v boji se škůdci a parazity, kteří jako by stále čekaly a číhali na vhodnou chvíli, aby mohli zaútočit na ovocné dřeviny. Pravidelně kontrolujeme naše stromy i keře.

Září je nejlepším měsícem pro výsadbu cibulovin, pusťme se do toho – zahrada nám pak bude na jaře barevně svítit. Pokud vysázíme některé cibulky do trávníku – budou nám sousedé závidět. Cibulovinám dopřejeme světlejší stanoviště a propustnější půdu. Sázíme je do hloubky cca 10 cm (ale narcisy a řebčík královský potřebují až 20 cm hloubku).

Připrava a sklizeň ovoce

A konečně také nastal čas na sklizeň ovocných plodů. Sklízíme jablka, hrušky, švestky nebo třeba pozdní broskve. Jsou to plody našeho celoročního snažení, píle a péče, kterou zahrádce věnujeme.

Před uskladněním je třeba dobře připravit skladovací prostory. Sklep vyčistíme, nabílíme stěny, případně ještě vysíříme. Nezapomeneme ani na noční větrání, které má udržovat zvlhčený a přiměřeně ochlazený vzduch.

Na uskladnění vybíráme jen ty nejlepší a zdravé plody, a ještě je během zimy musíme pravidelně kontrolovat. Ovoce můžeme také kompotovat, zavařovat, moštovat či pálit (podle stavu plodů a podle našich možností).
Naši péči teď potřebují také jahody, na nichž jme si pochutnávali začátkem léta. Opatrně je odplevelíme, prokypříme, pohnojíme a v případě potřeby záhon také zavlažujeme.

Ochrana a sklizeň zeleniny

Květák už by měl vytvořit první růžičky, pokud tomu tak není, je třeba připravit pro něj ochranu proti prvním mrazíkům – ty by mohly pro něj být zcela katastrofální. Můžeme využít bílou netkanou textilii a květák podle potřeby zakrýváme. Vhodný je také přenosný plastový kryt.

Jakmile teploty poklesnou trvale, sklidíme raději cukety, tykve i dýně – ty totiž dozrají, i když je přeneseme domů.
Pěstujeme-li melouny – jejich zralost nám prozradí poklepání a dutý zvuk; uskladněné vydrží 2 až 3 měsíce.

A v září můžeme ještě nějakou zeleninu vysévat například: raný salát a ředkvička, špenát či kerblík.

Nezapomeneme ani na bylinky

I když je většina bylinek odolná a přezimování dobře zvládnou, mohly by už první mrazíky některým z nich ublížit, bude tedy lepší je na ně připravit.
Některé bylinky jako bazalka, majoránka nebo třeba libeček je třeba sklidit raději hned, jakmile meteorologové ohlásí první mínusové hodnoty.
Určitě také pěstujeme celou řadu bylinek vytrvalých. Mohou být mrazuvzdorné třeba: máta, pažitka, šalvěj, petržel, oregano, saturejka, levandule… Některé potřebují ochránit před mrazem vhodným krytem, je to například rozmarýn, tymián, bobkový list, myrta, citronová tráva… Použijeme mulčovací kůru, netkanou textilii, chvojí, slámu nebo suché listí…