ROSTLINNÉ VÝLUHY A JÍCHY: SKVĚLÉ HNOJIVO Z PLEVELE! 

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Prosím nenapsali byste jednoduchý návod na nějaký rostlinný výluh nebo snad jíchu (?)  vhodné i do malé zahrádky? Děkuji – čtenářka z Pardubic.

Výluh nebo jícha? Ano „malinko“ se od sebe liší v době kvašení (jícha – kvašení musí být dostatečně dlouhé, výluh – bylinky louhujeme kratší dobu), ale v zásadě se jedná o přírodní hnojivo, které obsahuje nejen železo, zinek, dusík, fosfor, draslík…pomáhají jednak jako hnojivo, jednak podporují růst rostlin i jejich obranyschopnost před chorobami i škůdci.
A my si tedy velmi jednoduše takové ekologické, čistě organické tekuté hnojivo obsahující všechny potřebné živiny připravíme.
Co potřebujeme – stačí nám dostatečně velká nádoba (dřevo, plast, kamenina), voda, vhodné rostliny a čas potřebný ke kvašení.
Vhodné rostliny – výluh můžeme dělat z nejrůznějších rostlin: například kostivalový výluh (obsahuje dostatek draslíku a je vhodným hnojivem pro zeleninu), výluh ze zeleninového odpadu (použijeme například listy kapusty, rajčat, řepy apod.), výluh z plevele (je možné použít v podstatě jakýkoliv plevel – jen při výrobě nesmíme použít plevel se zralými semeny), ovocným dřevinám například nejvíce prospívá pampeliškový výluh, heřmánkový výluh rostliny posiluje a chrání před plísněmi i houbovými chorobami, použijeme-li jej na kompost, urychlí se jeho zrání, výluh z přesličky posiluje díky křemíku rostlinná pletiva, z léčivých rostlin jsou vhodné i výluhy z měsíčku, máty, levandule, tymiánu, řebříčku, yzopu či meduňky…asi nejpoužívanější, nejvděčnější z plevelů, které se na výrobu rostlinného hnojiva používají je kopřiva – kopřivový výluh (obsahuje velké množství dusíku a vhodný je především v období růstu) prospívá nejen zelenině, ale i okrasným rostlinám a je vhodný i na hubení škůdců a hmyzu. Jeho nevýhodou je zápach doprovázející celý proces kvašení (můžeme jej malinko zmínit přidáním nehašeného vápna – pozor však při hnojení – nesmíme jej použít na druhy rostlin tzv. vápnostřežných).
Příprava je velmi jednoduchá – natrhané rostliny vložíme do připravené nádoby (můžeme je nasekat – výluh bude dříve hotový) a zalijeme měkkou dešťovou vodou. Za občasného promíchání necháme kvasit 2 – 4 týdny. Výluh získá tmavou barvu, rostliny se částečně rozpustí a klesnou ke dnu (později je použijeme na kompost nebo jako mulč).
Jak je používat? Protože jsou rostlinné výluhy/jíchy dosti silné, musíme je také náležitě ředit – většinou 1díl hnojiva na 9 dílů vody (měsíčně), nebo 1díl hnojiva na 50 dílů vody (týdně). Nikdy nezaléváme za slunného počasí a za horka – nejlépe při dešti, či po něm.