ŠTĚDROVEČERNÍ KUBA – RECEPT

In Poradna, Recepty by walsla

Kubu vaříme na Štědrý den, můžeme ho podávat k večeři nebo i k obědu – podle zvyklosti a chuti.

Co potřebujeme
300 g krup nebo krupek, 3 hrsti sušených + trošku mléka, (nebo houby mražené), 2 velké cibule, 5 stroužků česneku, 3 lžíce sádla a ještě kousek na vymazání pekáčku
sůl, pepř, 3 lžíce majoránky, 1 lžička mletého kmínu

Jak na to
Kroupy propláchneme vodou a necháme okapat. Do hrnce dáme 1 lžíci sádla, rozpálíme, vhodíme kroupy, krátce je osmahneme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Houby namočíme na ½ hodiny do mléka, pak je 5 minut povaříme a slijeme.
Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na 2 lžících sádla, přidáme houby a kmín a asi 5 minut podusíme. Přidáme je k uvařeným kroupám, osolíme, opepříme, ochutíme česnekem a majoránkou. Směs opatrně promícháme a dáme zapéct cca na 20 minut ve vymazaném pekáčku do trouby. Na talíři pak ozdobíme petrželkou.