Acai berry je ovoce, které má nevídané výživné a léčivé schopnosti, je považováno za nejsilnější antioxidant.
Jde o drobné bobule, o nichž jsme u nás ještě před časem mnoho nevěděli ani o něm neslyšeli. Ovoce se začalo šířit ze Střední a Jižní Ameriky a téměř okamžitě se začalo o něm mluvit jen v samých pozitivech – má totiž jedny z nejvyšších nutričních hodnot, s nimiž se ve světě ovoce lze setkat.
Palma, na které bobule rostou, se jmenuje Euterpe Oleracea a objevuje se hlavně v Belize, Peru a Brazílii. Euterpe roste v bažinách a záplavových místech. Palma je štíhlá, vyroste do výšky 15 až 25 metrů, mívá až třímetrové listy. Plody Akai jsou malé černo-fialové peckovice a připomínají borůvky nebo hrozny. Nezralé plody mají barvu zelenou a při dozrávání plod tmavne do fialové. Acai berry roste v trsech, které obsahují 500 až 900 plodů a váží až 20 kilogramů. Palma produkuje plody dvakrát ročně.
Mnohé laboratorní rozbory tohoto temně fialového plodu prokázaly vysokou koncentraci bílkovin, vlákniny, vitaminu A, ale také vápníku či železa. Pověstné jsou také antioxidační účinky tohoto exotického ovoce, i když nedosahují takových hodnot, jako když si vymačkáme pomeranč.
Acai v Amazonii patří mezi nejoblíbenější ovoce. Domorodci z něj dělají silnou, tmavě purpurovou šťávu, kterou získají při vylouhování zralých plodů. Tato šťáva jim pak pomáhá při léčbě žloutenky, střevních onemocnění a chudokrevnosti. Acai se používá se i do kosmetických výrobků.