O čem je řeč? O durianu cibetovém, který je známý i jako batan (Durio zibethinus). Roste v Thajsku, Malajsii či Indonésii, v asijských zemích je totiž – i přes své nepříjemné aroma – velmi oblíbený díky vynikající chuti. Strom může vyrůst až do výšky 50 metrů, jeho květy se otevřou jen v noci.
Plody mají atraktivní vzhled a turisté si je se zájmem prohlížejí na tamních trzích. Tvarem připomínají starověkou zbraň, jsou pokryté tvrdou slupkou s ostrými trny, jsou velké 15 až 30 centimetrů a váží od tří do osmi kilogramů. Zralé plody mají zlatavou barvu a slupka začíná praskat. Když se s nimi zatřese, je slyšet pohyb semen, která se uvnitř skrývají. Nejlépe se ale zralost pozná podle charakteristického zápachu, které lze jen velice těžko opsat – nejjemněji by bylo jeho přirovnání ke shnilé cibuli a česneku, zralému sýru ve vytopené místnosti či zkaženému vejci. Například v hotelích v indočínské oblasti se můžeme setkat s cedulemi, které důrazně zakazují vnášení durianu.
Sklizeň bývá jednou až dvakrát ročně, plody jsou zelenožluté, trnitě hrbolaté, mají oválný či kulatý tvar, uvnitř jsou hnědá semínka a nejčastěji světlá krémová až moučnatá hmota, jež se konzumuje. Jsou vysoce kalorické a obsahují sacharidy, vlákninu, vápník, vitaminy C a E, koexistence připomíná pudink nebo krém a nasládlá připomíná chuť vanilky, broskve č či banánu. I přes nepříjemný zápach je domorodci považují za delikatesu a nazývají je králem ovoce. Živí se jimi dokonce i mnohá zvířata, mimo jiné i tygři.
Věděli jste, že
- durian se nesmí konzumovat s alkoholem?
- nedoporučují ho konzumovat ani s kávou?
- není vhodný pro lidi s vysokých krevním tlakem, se žaludečními vředy, pro těhotné ženy?
- durian považují za afrodiziakum?