BAREVNÉ ROSTLINY

In Ovoce, Zelenina by walsla

Každý z nás asi obdivuje nejrůznější barvy nejrůznějších květů, ať se díváme na vlastní či sousedovu zahrádku, navštívíme-li botanickou zahradu, na dovolené – tuzemské i zahraniční, anebo sledujeme přírodopisné dokumenty v televizi.

Mnozí si klademe otázku: Kde se tu ty krásné barvy vzaly, čím to, že je příroda tak pestrá, různobarevná, překvapující…

Mohou za to různé rostlinná barviva – chemické látky rostlinného (v říši zvířat živočišného) původu – například:

karotenoidy rostlinné barvivo – dodává některému ovoci a zelenině barvu červenou, oranžovou nebo žlutou – například u mrkve, meruňky, rajčat, jeřabin…

antokyany – barviva zralých ovocných plodů, některých druhů zeleniny – třeba červené zelí, vlčí mák, borůvky, bezinky, růže…barvy v odstínu červené, karmínové, purpurové, modrofialové

chlorofyl – základní zelené barvivo – nejvíce obsaženo hlavně v kopřivách, špenátu, listové zelenině