I když je podle kalendáře stále zima, ovocné stromy a keře už jsou připravené na aktivní život. A zvlášť v současném nezvykle teplém počasí. Pokud je to možné a nebude mrznout, můžeme udělat řez rybízu, angreštu, řez révy i peckovin.
Řez rybízu je velice důležitý proto, že v keři černého rybízu by neměla být větev starší než čtyři roky – černý rybíz rodí na jednoletém dřevě. Musíme mít stále hodně jednoletých výhonků, které minimálně zkracujeme, protože hlubokým řezem odhazujeme úrodu na zem.
Červený a bílý rybíz rodí na dvouletém dřevě – v tomto případě by mělo být nejstarší dřevu na keříku pět až šest let. Keříčkový rybíz může v zahradě vydržet dvacet i více let. U stromečkových tvarů se na kmínku rybízu zlatého dožívá rybíz nebo angrešt 10 až 12 let.
Vedle řezu podpoříme úrodnost rybízu, když ho budeme pěstovat v obráběné půdě, nikoli v trávníku. Přihnojujeme na jaře zejména dusíkatými hnojivy a na podzim chlévskou mrvou nebo kompostem. Rybíz je velmi náročný na výživu, zejména na organická hnojiva. To se týká i angreštu a josty (křížence angreštu a černého rybízu).
Řez vinné révy je na zahrádkách ideální již v polovině února, později řežeme odolnější odrůdy u zídek, a ještě později keře pěstované na volné ploše. Keře, které rodí málo nebo jsou už starší, hluboce zmlazujeme.