Posledním ovocným hitem je Manilkara zapota či sapota – stálezelený pomalu rostoucí strom pocházející ze střední Ameriky, dnes je již rozšířen v tropických oblastech a pěstují ji v zemích s teplým podnebím (například na jihu Itálie, nebo ve Španělsku). Dorůstá do výšky až 15 až 20 metrů a není mrazuvzdorný, ale můžete se odvážit zkusit jej pěstovat ve skleníku či v bytě.
Plody manilkary jsou koule s tvrdou hnědavou slupkou, mají lahodnou chuť podobnou čokoládě, ale jsou mnohem méně kalorické – a proto tolik vyhledávané. Uvnitř plodu se nacházejí lesklá černá a nejedlá jadérka.
Šťavnaté plody mají kašovitou konzistenci, chutí připomínající hrušku – jedí se nejčastěji syrové, vychlazené. Můžeme je oloupat, anebo rozpůlit a vydlabávat lžičkou. Přidávají se do dezertů, ovocných salátů a pohárů. Tepelné úpravy se provádějí jen výjimečně, a pokud ano, získává dužina krásnou červenou barvu.
Na jednom stromě se urodí kolem 2 000 plodů. Sapoty obsahují vitamin C, minerály, hodně ovocných cukrů i lehce stravitelnou vlákninu. Významný vedlejší produkt ze stromu je gumový latex nazývaný chicle.
Manilkara má ještě další názvy – například achras zapota, sapodillo, chikoo, naseberry, lamút, nispero, mispel…