ČTENÁŘI NÁM PÍŠÍ – HADOVKA SMRDUTÁ    

In Poradna by walsla

V podzimním období se jistě mnozí z nás těšíme procházkami po lese a sbíráním hub. Pan Josef Kříž nám napsal, že od svých sousedů dostal houbu hadovku a ještě přidal i několik informací.

Hadovka smrdutá (Phallus impudicus) má v dospělosti charakteristický falický (10 až 20 cm dlouhý a 25 – 45 široký) tvar a nepříjemně zapáchá mršinou. V mládí se podobá většímu bělavému vajíčku, pod povrchem má slizovitou vrstvu – tento „gel“ zřejmě chrání zárodek houby po dobu jejího vývoje před mechanickým poškozením.
Ve stadiu vajíčka je jedlá. Vajíčko rozřízneme napůl a odstraníme současně slupku vnější, gel i slupku vnitřní. Zůstane nám zavinutý zárodek houby, který voní po zelenině (ředkev) či po syrových bramborách. Mladé hadovky je nejlepší nakrájet na tenké plátky a usmažit v trojobalu jako řízky, ale dají se i smažit jako ostatní houby… na cibuli, kmínu a česneku s vajíčkem – prostě klasická smaženice.