ŠÍPKY ZÁŘIVĚ ČERVENÉ   

In Poradna by walsla

Šípek (Fructus cynosbati) je označení plodu (přesněji souplodí nažek) šípkové růže (Rosa canina), keře vysokého až 3 metry. Šípkový keř je rozšířen po celé Evropě, roste na stráních, lemuje polní cesty, zachytává pocestné svými dlouhými trnitými větvičkami. Kvete v červnu a počátkem července a s pozdním létem – v září se na něm objevují malé červené plody, bohaté na živiny.

LÉČIVÉ ÚČINKY ŠÍPKŮ
Sbíráme vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek, sušíme je buďto v sušičce (rychle při teplotě 60°C) nebo na plechu v teplé dobře větrané místnosti. Usušené oranžové až červenohnědé šípky skladujeme v dobře uzavřených nádobách na temném a suchém místě.
Šípek je plný vitamínu C a A, dále vápníku a rutinu, vitamínů K, PP, B1 a B2 – a díky této kombinaci je nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní, preventivně působí proti infekcím a nachlazení, zpevňuje cévy a pomáhá při bolestech žil a křečových žilách. Uklidňuje a zvyšuje schopnost soustředit se, stimuluje libido i potenci.

Z šípkové dužniny můžeme připravit nejen oblíbený šípkový čaj, ale z plodů lze vyrobit víno, šípkovou marmeládu, omáčku (například ke kančímu) anebo sirup. (Sirup se dříve vyráběl také z korunních plátků růží a pomáhal prý při horečkách a ledvinových chorobách).