ZDRAVÍ SE UKRÝVÁ V BRAMBORÁCH

In Poradna, Zelenina by walsla

Kromě osmdesáti procent vody obsahují brambory množství uhlohydrátů, zejména škrobu, bílkoviny a vlákniny. Ukrývají v sobě také významné množství minerálů a vitamínů, mimo jiné draslík, hořčík, vápník a vitamíny B, C, D a K. Abychom při vaření co nejméně zničili vitamín C, je dobré dát brambory přímo do vařící vody místo postupného ohřívání, nebo je vaříme v slupce či v páře.

Brambory mají obrovskou výhodu, že nedráždí trávicí systém, proto je mohou bez problémů konzumovat lidé se žaludečními vředy. Brambory působí i při různých otravách, mají močopudné účinky, ovšem kvůli většímu množství draslíku by měli s jejich konzumací zacházet opatrně lidé s poruchami ledvin, naopak – draslík pomáhá lidem s vysokým tlakem.
Vynikající antibakteriální účinky má šťáva z brambor. V lidové medicíně se ta snad nejrozšířenější zelenina využívá na obklady, kašička z čerstvých brambor se přikládá na opařeniny, při migrénách je dobré dávat na hlavu syrové brambory.