Pastinák setý (Pastinaca sativa) – říká se mu také pastiňák nebo i pastyňák a pochází ze Střední Asie, pěstuje se však už i v Evropě, Americe i Austrálii. Pěstuje se jako kořenová zelenina, obsahuje mnoho vitaminů, má vysoký obsah draslíku a dokonce dvojnásobné množství cukru než mrkev. Vzhledem se podobá petrželi (proto se také mohou jednoduše zaměnit), voní však jinak než petržel, je sladší a chuťově připomíná spíš mrkev.
ZKUSTE SI VYPĚSTOVAT PASTINÁK
Na rozdíl od petržele netrpí pastinák rzivostí kořenů, hodí se i do vyšších poloh a dobře přezimuje na záhoně. Jeho nároky na přípravu půdy a pěstování jsou podobné jako u petržele. Můžete je zkusit pěstovat na hrůbcích, ale i na běžných záhonech s dobře zrytou půdou – pozor – nevyhovuje jim půda čerstvě vyhnojená mrvou.
Semena vyséváme hned začátkem jara (když nastane příznivé počasí) do řádků vzdálených 30cm, protože vzcházejí asi za 3 týdny, můžeme do řádku přidávat rychle klíčící plodinu – nejčastěji používáme ředkvičky. Pastinák má dlouho vegetační dobu – jeho kořeny sklízíme po zaschnutí natě na podzim, lepší je však až v zimě, a tehdy jej doceníme, neboť jiné čerstvé zeleniny je už málo.
A na našem vebu https://zahradkaruvrok.cz/ najdete recept na chutnou polévku.