ZDRAVÍ A LÉČIVKY – KMÍN

In Okrasná zahrada, Poradna, Recepty by walsla

Kmín kořenný (Carum carvi) – lidově kmín krámský, kmín luční, raška – je dvouletá až vytrvalá rostlina, u nás dorůstá do výšky až 1 m. Roste planě v celé střední i severní Evropě. Z bíle kvetoucích okolíků se vyvíjejí plody – dvounažky, ty jsou všeobecně známým oblíbeným a hojně používaným kořením. Pěstuje se na humózních půdách s dostatkem vláhy v místech chráněných před větrem.

Patří mezi nejstarší koření i léčivky. V našich kuchyních je nenahraditelný – patří do chleba, pečiva, k pečeným masům, houbovým pokrmům, do polévek i omáček, nepostradatelný je při vaření brambor či konzervování zeleniny.
Příjemnou chuť mu dodává silice s karvonem a limonem. Tyto účinné látky povzbuzují činnost žaludku a střev, odstraňují plynatost, potlačují křeče hladkého svalstva. Působí také proti vnitřním parazitům. Kmín podporuje vykašlávání  a napomáhá tvorbě mléka.
Nálev připravíme ze 2 lžiček rozmačkaných plodů a spaříme šálkem vody – pijeme 2 až 3x denně.