ZDRAVÝ JEŘABINKOVÝ SIRUP 

In Ovoce, Poradna by walsla

Prosím, nemohli byste nám napsat, jak připravit sirup z jeřabin? Rostou u nás velmi hojně a rádi bychom to vyzkoušeli. Děkujeme za radu manželé Solařovi, Krušné hory.
Zdravíme zahrádkáře nejen v Krušných horách a posíláme recept na výrobu jednoduchého domácího jeřabinkového sirupu. Používá se 3 – 4 lžičky denně s vodou či bylinkovým nebo i klasickým čajem – jako podpůrný prostředek při nemocech dýchacích cest, chřipce, revmatismu, hypovitaminóze, mají i mírný projímavý a močopudný účinek.
Stejně jako u všech přírodních léků se doporučuje zvýšená opatrnost pro ženy těhotné, kojící a děti.

JEŘABINKOVÝ SIRUP I.
Co potřebujeme
čerstvé jeřabiny, cukr
Jak na to
Jeřabiny odšťavíme (například v parním hrnci, mlýnku, el. odšťavňovači), šťávu smícháme s cukrem v poměru 2:1 a vaříme za občasného míchání až do zhoustnutí. Uložíme do uzavíratelných vyvařených lahví.

JEŘABINKOVÝ SIRUP II.
Co potřebujeme
1 kg čerstvých jeřabin, 1 l vody, ½ kg cukru
Jak na to
Opláchnuté plody pečlivě rozmačkáme v hrnci a zalijeme vodou, přimícháme cukr. Za občasného míchání vaříme na středním plameni asi ½ hodiny. Pak už jen přecedíme a nalijeme do vyvařených lahví.