Hořčice je oblíbená pochoutka a už tisíce let uznávaná kulinářská surovina. Ale nejen v kuchyni našla tato žlutá až žlutohnědá pasta své uplatnění. Díky svému pozitivnímu vlivu na lidský organismus byla hořčice odpradávna využívána v lidovém léčitelství.
Hořčice totiž umí například:
zklidnit podrážděnou pokožku a navíc ji i dobře prokrvit – zkuste si udělat jednoduchou masku
zmírnit bolest (i na hrudi) – zkuste na bolavá místa (revmatismus, či bolavé nohy) namazat plnotučnou hořčici
uvolnit ztuhlé svaly – potřeme je plnotučnou hořčicí
zklidnit nervy – přidejte si hořčici do koupele (uleví psychice i ztuhlým svalům)
prokrvit pokožku i orgány – obklady při zánětech dýchacích cest (plíce, pohrudnice nebo ledviny) proto se jí užívá při zánětech pohrudnice či akutních zánětech dýchacích ces, kašli, astmatu
Příště – jak vyrobit vlastní hořčici.
