Hořčice setá (Sinapis alba) je jednoletá medonosná rostlina, která kvete zlatožlutými květy v červnu a červenci a pěstuje se skoro po celém světě. Nejznámější využití je v potravinářském průmyslu (vyrábí se z ní oblíbená pochutina), v kuchyni (např. salát z mladých listů, semínka na nakládání okurek), dále se využívá v lékařství (obklady, koupele), v kosmetice (výroba mýdla), ale také v zemědělství a samozřejmě i na zahrádkách (výborné zelené hnojivo i výživné krmivo).
Semínka hořčice obsahují esenciální oleje, vitamíny, minerály, rostlinné proteiny i vlákninu, dále antioxidanty, flavonoidy a karotenoidy. Pozitivně ovlivňují nervovou soustavu, snižují cholesterol, podporují metabolismus a látkovou výměnu, urychlují trávení, léčí poruchy spánku, používají se jako obklady na bolestivá místa, hořčičný olej stimuluje růst vlasů, ulevuje od bolestí…
Hořčice je oblíbená mezi zahrádkáři a také běžně používaná jako zelené hnojení. Vytváří poměrně rychle velké množství organické hmoty, zlepší kvalitu půdy a obohatí o cenný humus.
Jak jednoduše vyrobit výbornou domácí hořčici? Recept je na stránce: https://zahradkaruvrok.cz/