AVOKÁDO
latinský název – avocado
jiné názvy – hruškovec
popis – avokádo je ovoce (je to plod hruškovce oválného o velikosti 7 – 20 cm)
(hruškovec (persea americana) je strom, který poskytne ročně až 120 ks plodů) – 1 plod může vážit až 1 kg
má tmavozelenou až černou barvu
dužina je měkká, šťavnatá, masitá, světle žlutá – uprostřed vyrůstá kulatá pecka (3 – 5 cm velká), z ní si lehce můžeme vypěstovat rostlinku
existuje několik set druhů – liší se tvarem i barvou dužiny
původ – pochází z Mexika
pěstují jej také v Chile, Indonésii, či Dominikánské republice, Izraeli i v oblasti Středozemního moře
chuť a vůně – i když je avokádo ovoce, není sladké, trochu připomíná chuť oříšků
konzumace – avokádo se jí převážně syrové (při nevhodné tepelné úpravě hořkne)
jak na to – plod rozkrojíme, vyjmeme pecku, oloupeme, a aby nezhořklo, zakápneme citronem
v kuchyni – předkrm, pomazánky, polévky, omáčky, koktejly, saláty, příloha k masům
ozdoby na sváteční stůl
specialitou je tatarák z avokáda – „guacamole“
skladování – avokádo skladujeme při pokojové teplotě – nikdy ho nedáváme do ledničky, kde by mohlo zčernat
obsahové látky – obsahuje spoustu minerálních látek, vitamínů i kyselin
například: draslík, měď, fosfor, magnezium …vitamíny C, E, K, H, B
kyselina olejová, linolová, palmitová
přestože avokádo obsahuje značné množství tuků, hodí se do dietní stravy (tuky jsou rostlinného původu) – můžeme je používat jako náhražku másla, dresinku, vhodné je i jako lehká večeře, či svačina
účinky – pomáhá při vysokém krevním tlaku, příznivě působí na nemoci sliznic a kůže, posiluje srdce, doporučuje se při nemocech jater, ledvin a močových cest,
pozitivně ovlivňuje vlasy, nehty, pleť
pozor – celý strom je pro zvířata jedovatý – obsahuje totiž persin (derivát mastných kyselin) máme-li domácí mazlíčky, musíme si dát tedy pozor – papoušky, kanárky, pejsky i kočičky
